KRUCHE PASZTECIKI Z RYBĄ

Przekąski
21.12.2018 10:08
KRUCHE PASZTECIKI Z RYBĄ

I przy okazji przypominam inne danie dobre dla dzieci na Wigilię – delikatne pierogi z rybą Kruche paszteciki z rybą Ingredients CIASTO - 300 g masła - 400 g mąki pszennej - 4 łyżki zimnej wody - 1 żółtko - szczypta soli FARSZ - 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) - 1 łyżeczka posiekanego koperku - 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny - sól, pieprz Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby, barszcz, śledzie). POZA TYM - 1 żółtko - 1 łyżka mleka Instructions - Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach – dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Na cieście układać 1-2 łyżki farszu ( nie na środku tylko bardziej z jednej strony- od brzucha i głowy ryby), lekko ugnieść i przykryć drugim płatem ciasta. Oczywiście jeżeli nie chcecie się bawić w wycinanie rybek to paszteciki można zrobić w każdym innym kształcie, ale jak danie mają jeść dzieci – to kształt rybek doda punktów do atrakcyjności. - Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://cookingforemily.pl/2018/12/kruche-paszteciki-z-ryba/