Polecam Wam także: – sałatka cezar z kurczakiem – sos do sałatki – sałatka gyros – sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – sałatka z kozim serem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację SAŁATKA z pieczonym BURAKIEM I KOZIM SEREM PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 3-4 niewielkie buraki – 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy – 2 łyżki oliwy z oliwek – ½ czerwonej cebuli – 3 ząbki czosnku – 2 garści świeżego jarmużu – sól i pieprz do smaku – 2 łyżki octu balsamicznego – 100 g koziego sera PRZYGOTOWANIE: Na talerzu połóż ugotowaną soczewicę, jarmuż z cebulką i czosnkiem, pokrojone w plasterki buraki i kozi ser. Jeśli soczewica wystygnie Wam zanadto lub ugotowaliście ją wcześniej dodajcie ją do smażącego się jarmużu na kilka minut. W tym czasie ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połączenie buraka i koziego sera odkryłam kiedyś w jednej z restauracji. Zresztą kozi ser genialnie komponuje się także z innymi słodkimi smakami czy miodem. Zestawienie słodyczy i wyrazistego smaku sera wydało mi się wprost genialne, dlatego często zaczęłam powtarzać je w domu. Altermnatywa: upiecz wcześniej całe buraczki do miękkości przez ok 1h, wystudź, obierz i pokrój w plasterki. Obierz i pokrój buraka w cienkie plasterki, około 6-8 mm.