Tort Smak Lata

Julianna
Ciasta
25.06.2018 9:20
Tort Smak Lata

jogurtu greckiego*400ml śmietanki 30%100g białej czekoladyfrużelina:300g owoców (dałam wiśnie, czarne porzeczki, truskawki, jagody)2 łyżki cukru1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka żelatyny4 łyżki wodydodatkowo: likier migdałowy lub sok z cytryny+woda do nasączenia blatówświeże owoce do dekoracji: czereśnie, truskawki, poziomki, porzeczki, maliny, listki mięty*jogurt grecki bez mleka w proszku, z podanej ilości jogurtu wychodzi mi 350g serka labneh. biszkopt:120g mielonych migdałów (bez łupinek)120g mąki pszennej tortowej (typ 405)10g mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczenia5 jajek120g cukru1 łyżka oleju1 łyżeczka ekstraktu migdałowegoMąkę, migdały, proszek i mąkę ziemniaczaną przesiać. Wsypać przesianą mąkę z migdałami, delikatnie wymieszać łyżką (mieszać zgarniając ciasto z brzegów miski na środek).Dno tortownicy (średnica 22cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Na paterze ułożyć pierwszy blat, skropić likierem (lub sokiem z cytryny z wodą), wyłożyć 1/3 kremu. Na krem wyłożyć kleksy frużeliny (połowę porcji), przykryć drugim blatem, skropić likierem, wyłożyć nieco ponad połowę pozostałego kremu i resztę frużeliny. Przygotować frużelinę: wiśnie wypestkować, truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół.żelatynę wymieszać z 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 2 łyżkami wody, wlać do owoców, zagotować, mieszając aż sok zgęstnieje (powinien wyjść taki gęstszy kisiel). Obie śmietanki (z czekoladą i naturalną) wlać do miski, ubić mikserem na sztywną pianę. (do suchego patyczka).Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ostudzić, przekroić na 3 blaty. Rondel zdjąć z ognia, wlać napęczniałą żelatynę, wymieszać, żeby żelatyna się rozpuściła.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2018/06/smak-lata-migdaowy-tort-z-owocami.html