Polędwiczki drobiowe z młodymi ziemniakami, fasolką i gotowaną kukurydzą Środa – Polędwiczki drobiowe z brązowym ryżem, groszkiem cukrowym, cukinią i brokułem Czwartek – Stir fry z polędwiczką, warzywami i makaronem ryżowym Piątek – Zupa brokułowa z grzankami Pobierz menu na tydzień Za bazę posłużyły nam makaron – 10-12 minut gotowania, makaron ryżowy – praktycznie bez gotowania, młode ziemniaki – też 10-15 minut i ryż – ten akurat wymaga więcej czasu, bo użyliśmy ryżu brązowego. Plan gotowania Wszystko gotowaliśmy według z góry ułożonego planu: 1. W garnku parowym gotują się ziemniaki, fasolka i groszek cukrowy – 10 minut 2. W szybkim przygotowaniu jedzenia pomógł nam garnek parowy – zwykły garnek z nakładką z dziurkami, jak w durszlaku. Polecamy Wam ten sposób gotowania – w godzinę, w dosyć trudnych warunkach (dwa garnki, jedna patelnia, bez piekarnika), zrobiliśmy sobie lunche na cztery dni. W międzyczasie na suchej patelni podpieka się pokrojona papryka i cukinia, które później trafią do stir fry – 5 minut 3. Na wytartą do sucha patelnię i ponownie rozgrzaną wkładamy polędwiczki z oregano i smażymy na ostrym ogniu – 3 minuty 11. Całe nasze menu od poniedziałku do piątku wygląda tak: Poniedziałek – Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Wtorek – Przygotowujemy ryż a la pilaf, czyli przesmażony z cebulką, a potem ugotowany z dodatkiem tymianku i liścia laurowego – 20 minut 7. Na rozgrzaną patelnię trafiają pomidorki koktajlowe – podpiekają się na dużym ogniu po przykryciem 4. No to smacznego!! Ps. Osobne przepisy na każdy lunch będziemy wrzucać dzień po dniu, bo nie zdążyliśmy wszystkiego spisać (i znowu – po co było oglądać ten mecz!;-)) Z garnka parowego wyciągamy warzywa, do wody po kukurydzy wrzucamy tagliatelle – 10 minut 9. Z patelni ściągamy pomidorki, wlewamy oliwę, wrzucamy czosnek, a potem krewetki – 5 minut 10. W tym tygodniu gotowaliśmy w kuchni prababci Agnieszki, w której jest co prawda piekarnik, ale dawno nie używany. Elementem łączącym całość – bazą dań – jest np. ugotowany ryż, albo komosa. Przygotowujemy makaron ryżowy – zalewamy zwykłą wodą i odstawiamy na 10 minut 8. Polega to na przygotowaniu różnych składników w dużej ilości (np. pieczonych warzyw, pieczonego mięsa, najczęściej kurczaka) i łączeniu ich w różnych kombinacjach. Jak gotowaliśmy Brak własnego mieszkania i własnej kuchni (czekamy wciąż na przeprowadzkę do nowego domu, chwilowo koczujemy u rodziców, a nasz dobytek jest spakowany w pudła) zmusza nas do eksperymentów. Ściągamy polędwiczki i smażymy drugą partię – z papryką wędzoną 12. Do garnka parowego trafia kukurydza i brokuł – 8-10 minut 6.