Składniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz tutaj ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany 18% 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Liście, które się porwały oraz małe, które nie nadają się do zawijania mięsa układamy na dnie dużego garnka. Liście, które się porwały oraz małe, które nie nadają się do zawijania mięsa układamy na dnie dużego garnka. Na liściach układamy porcje mięsa (wielkości dłoni) i zawijamy w podobny sposób jak krokiety (najpierw w rulonik a następnie zawijamy końcówki pod spód gołąbka). Na liściach układamy porcje mięsa (wielkości dłoni) i zawijamy w podobny sposób jak krokiety (najpierw w rulonik a następnie zawijamy końcówki pod spód gołąbka). Gotujemy przez 8 minut a następnie przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. Gotujemy przez 8 minut a następnie przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez 4 minuty na małym ogniu. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut (kapusta powinna być miękka). Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut (kapusta powinna być miękka). Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Następnie dodajemy kilka łyżek gorącego sosu, mieszamy energicznie i wlewamy z powrotem do garnka. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gołąbki wkładamy do sosu i podgotowujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie kapustę wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia (wywar pozostawiamy). Po tym czasie kapustę wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia (wywar pozostawiamy). W tym czasie łączymy zmielone mięso z wystudzonym ryżem.