Placek po zbójnicku z sosem grzybowym placki:8 średnich ziemniaków1 cebula2 jajkakopiasta łyżka makisólpieprzpieprz ziołowyolej do smażeniasos:300g mięsa wieprzowego (szynka, chuda łopatka)300g leśnych grzybów (u mnie podgrzybki)1 cebula1 marchew1 szklanka bulionu warzywnego100ml śmietany 18%1 łyżeczka mąkisólpieprzmajeranek2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegoolej do smażeniado podania: kwaśna śmietana, koperek, natka pietruszkiSos: cebulę obrać, pokroić w dużą kostkę. Smażyć na złoty kolor, odwrócić na druga stronę i również smażyć na złoto. Mięso pokroić w kostkę 2cm, obsmażyć na rumiano na oleju. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do gotującej się wody, gotować 5-10 minut, odcedzić. Sposób podania: na talerzu położyć placek, polać sosem, złożyć na pół. Placki: ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z jajkami i mąką, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, wyłożyć 1/4 ciasta, łyżką rozprowadzić po całej patelni, wyrównując wierzch.