Danie w sam raz na lato i sezon truskawkowy i wcale nie musi być podane tylko na śniadanie:) Składniki (na 16 sztuk): 300g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki maki + do posypywania 16 truskawek do podania: śmietana prażone płatki migdałów brązowy cukier truskawki Twaróg rozetrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. A że z zapiekanką było mi w tym tygodniu nie po drodze, postanowiłam przerobić twaróg na leniwe. Przypominają raczej knedle, ponieważ są okrągłe, ale ciasto zrobiłam bez ziemniaków, z samego twarogu, jak na leniwe. Budzik bezlitośnie zadzwonił o 6-tej rano, wyrywając mnie ze snu, i to na dodatek w złej fazie snu. Nocnej owsianki nie nastawiałam celowo, bo wczoraj odnalazłam w lodówce paczkę twarogu, zakupioną z myślą o zapiekance. Kilka minut leżałam w łóżku próbując zrozumieć gdzie jestem, jaki mam dzień i co mam teraz robić. Myjąc truskawki zmieniłam jednak koncepcję: zrobię takie leniwe z truskawką w środku. Miały być klasyczne leniwe (czyli krojone) polane śmietaną i podane z truskawkami. W międzyczasie w garnku zagotować wodę.