Wartość odżywcza: 906 kcal B 60 g W 95 g T 31 Składniki na 2 porcje: ▸ 140 g kaszy gryczanej ▸ 1 duża cukinia ▸ 1 papryka czerwona ▸ parę pieczarek ▸ 100 g mozzarelli ▸ 100 g mięsa mielonego ▸ przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól) ▸ 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy Przygotowanie: 1. Są szybkie w przygotowaniu, można do nich dodać wszystko, co ma się pod ręką i nie wymagają dużej ilości tłuszczu jak w przypadku smażenia. Dodatkowo podczas podawania na talerz, jest łatwiejsza w krojeniu i nie rozpada się tak jak w przypadku makaronowej. I tak jak wspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe. 2. Cukinie trzemy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy i odstawiamy na parę minut, by puściła wodę. 3. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. 😋 Gdyby nie surowe mięso mielone, można by ją już jeść w takiej formie 😜Po upieczeniu wierzch ma przypieczony na ciemno, a środek jasny i kolorowy. Zachęcam również do spróbowania innej zapiekanki z kaszy jaglanej ZAPIEKANKA JAGLANA Z CUKINIĄ I ŁOSOSIEM Kto z nas nie lubi zapiekanek.