Dodatki można zmieniać wg uznania:) Smacznego! 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 2/3 szklanki soku jabłkowego 1 jabłko dodatkowo: garść żurawiny łyżeczka maku 150ml naturalnego jogurtu Płatki zalać sokiem, zostawić na noc. Składniki (na 1 porcję): 1/3 szklanki płatków owsianych górskich 2/3 szklanki soku jabłkowego 1 jabłko dodatkowo: garść żurawiny łyżeczka maku 150ml naturalnego jogurtu Płatki zalać sokiem, zostawić na noc. A dalej mamy pełną dowolność w kombinacji swojego ulubionego smaku: - gruszki, śliwki oraz inne świeże owoce - suszone owoce (można je moczyć razem z płatkami) - orzechy, pestki - miód - jogurt - siemię lniane, chia, sezam, mak, wiórki kokosowe - cynamon... Po pierwsze, płatki maja niski indeks glikemiczny, co oznacza, że ich trawienie jest rozłożone w czasie i poziom cukru utrzymuje się na równym poziomie, a dzięki temu zapewniają uczucie sytości przez dłuższy czas. To zróbcie sobie takie śniadanie;) Owsianka z pomarańczami, orzechami i siemieniem lnianym Nocna owsianka z karmelizowaną gruszką i orzechami Nocna owsianka z truskawkowo-bananowym smoothie Muesli dra Birchera Ja przygotowałam muesli z sokiem jabłkowym, a przed jedzeniem wymieszałam z domowym jogurtem, żurawiną oraz makiem. Ten ostatni przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, spowalnia procesy przyswajania cukru, wiąże kwasy tłuszczowe, zwiększa ich usuwanie toksycznych substancji, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Ten szwajcarski lekarz-dietetyk prowadził w Zurichu klinikę, w której swoim podopiecznym zalecał stworzoną przez siebie zdrową dietę. Po drugie, płatki nie są poddawane obróbce termicznej, przez co nie tracą witamin (m.in. B1, B6, E), minerałów, białka, aminokwasów.