Tradycyjny mazurek

Krzysztof
Przepisy
19.05.2014 19:04
Tradycyjny mazurek

Przepis

Składniki:

1 żółtko

1 jajko

1 szklanka cukru

2 łyżki miodu

15 dag masła

3 łyżki śmietany

60 dag mąki

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku

3 łyżeczki cukru waniliowego

Masa:

1/2 litra mleka

4 1/2 łyżki grysiku (kopiaste!)

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

1/2 kieliszka brandy lub czystej wódki

sok z cytryny

żółtko z częścią białka

Ponadto:

powidła (najlepiej śliwkowe, ja dałam jabłkowe)

polewa czekoladowa

kokos

1. Masło roztapiamy z miodem. W misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy roztopione masło, mąkę z proszkiem i sodą i śmietanę. Dokładnie zarabiamy, a następnie dzielimy na 3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na blaszce o wymiarach ok. 30/23 cm (zwykła, duża blacha) i pieczemy 20 minut w 180*C. Spody dokładnie studzimy (oddzielone od siebie papierem do pieczenia).

2. Gotujemy grysik. Mieszamy mleko z cukrem i grysikiem i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, aby zgęstniało i odstawiamy do ostudzenia. Gdy grysik jest już przestudzony, ale nadal lekko ciepły dodajemy masło i mieszamy, aby się rozpuściło, studzimy całkowicie. Następnie dodajemy żółtko z odrobiną białka, alkohol, sok z cytryny i wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników!)

3. Na 1 spód wykładamy powidła, przykrywamy kolejnym ciastem, przekładamy masą grysikową, przykrywamy ostatnim plackiem. polewamy czekoladą i posypujemy kokosem. Ciasto musi poleżeć tak 1 dzień, aby zmiękło. Na 2 dzień jest przepyszne.

Źródło: http://manciawkuchni.blogspot.com/