Przepis
Składniki:
Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według tego przepisu podstawowego
ketchup do posmarowania ciasta
przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria
1 cebula
mała łyżeczka oleju
szczypta soli
1 wędzona noga z kurczaka
2 plastry ananasa z syropu
kilka dużych zielonych oliwek bez pestek
3 kawałki papryki marynowanej
10 dag sera gouda wiórki
tłuszcz do wysmarowania blaszki
Wykonanie:
Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne, ale moja była dość miękka i skórka właściwie sama odchodziła) i pokroiłam je w paseczki. Plastry ananasa osączyłam z syropu i pokroiłam na kawałeczki.
Ciasto rozwałkowałam cienko na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach około 40x26 cm. Przełożyłam je na wysmarowaną masłem blaszkę.
Wierzch ciasta posmarowałam ketchupem i obsypałam przyprawą do pizzy. Rozłożyłam równomiernie przygotowane składniki, na koniec obsypałam startym żółtym serem. Odstawiłam na bok do czasu nagrzania piekarnika. Piekłam około 15 minut w temperaturze 200 stopni z termo obiegiem.
Smacznego :)