Przepis
Deser z kaszy manny z leśnymi malinami
Pyszny deser z kaszy manny, do którego wykorzystałam domową konfiturę z leśnych malin. Mąż przywiózł mi słoiczek tego aromatycznego cuda od znajomych. Przejechały ponad trzysta kilometrów i bardzo szkoda było mi otwierać słoiczek, ale pomyślałam, że będą idealnym dodatkiem do tego zimowego deseru. I nie pomyliłam się :)
Deser z kaszy manny
Składniki:
5 łyżek kaszy manny
1,5 szklanki mleka
5 łyżek syropu malinowego
100 ml konfitury z leśnych malin
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy
bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia
pestki granatu do posypania
Wykonanie:
Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek. Dodałam cukier waniliowy i syrop malinowy. Gotowałam na wolnym ogniu przez kilka minut bez przerwy mieszając, do momentu, aż mleko się wchłonęło i masa mocno zgęstniała.
Dodałam konfiturę i wymieszałam – jeśli kasza jest za mało słodka, można ją teraz dosłodzić. Całość zmiksowałam blenderem. Masę nałożyłam do szerokich szklanek i odstawiłam do wystudzenia.
Przed podaniem przybrałam śmietaną w sprayu i posypałam pestkami granatu.