Polecam również inne przepisy z rybą w roli głównej: Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami 100g makaronu (np. świderki, rurki)200g filetu łososia lub pstrąga łososiowegokawałek pora (ok 7cm, jasno zielona cześć)pęczek szparagów100ml śmietanki100ml jogurtu1 jajko100g sera feta lub capri2 łyżki oliwysólpieprztymianekczosnek granulowanypieprz cytrynowyRybę pokroić w ok 1,5cm kostkę, doprawić solą, pieprzem cytrynowym, odrobina czosnku, tymiankiem. Szparagi dobrze umyć, odłamać zdrewniałe końce, włożyć na 3 minuty (cienkie wystarczy na 1 minutę) do gorącej wody, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Jeśli ser i szparagi będą za mocno się przypiekać, w trakcie pieczenia przykryć folią aluminiową. Na por wyłożyć makaron i rybę, wymieszać, żeby kawałki ryby rozłożyły się równomiernie. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut w temp. 180stC.