Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Milena
Zupy
30.05.2018 13:00
Botwinka z ziemniakami i skwarkami

Składniki (na 4 duże porcje): 2 pęczki botwiny średnia marchew średnia pietruszka około 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (jeśli nie macie swojego, dodajcie taki koncentrat z butelki, który można kupić w sklepie, ma o wiele lepszy skład niż kostki bulionowe – tych się wystrzegamy) 2 łyżki śmietany 18% łyżka octu jabłkowego lub winnego pęczek koperku sól, pieprz Dodatkowo: kilka ziemniaków około 300 g boczku wędzonego Przygotowanie Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do bulionu i gotujemy przez około 5 minut. Ze mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest zmuszony zjeść jakąś zupę, bo nic innego nie przygotowuję na obiad. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci. Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, buraczki obieramy i kroimy w plastry jeśli są małe lub ścieramy na tarce. Pyszna jest również z dodatkiem bobu, ale na młody bób trzeba jeszcze trochę poczekać. Mój mąż jednak potrzebuje treściwego posiłku, po którym nie chodziłby głodny, stąd dodatek tłuczonych ziemniaków i nieco boczku dla rozbudzenia apetytu. Botwinka z ziemniakami to kolejna pyszna propozycja na aromatyczną letnią zupę. Dodajemy je do wywaru i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości przez kilka minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2018/05/botwinka-z-ziemniakami-i-skwarkami/