Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

Julianna
Ciasta
14.07.2017 10:39
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami

ciasto:200g świeżego szpinaku2/3 szklanki cukru2/3 szklanki oleju rzepakowego3 jaja1 i 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyskórka otarta z cytrynykrem:250 twarogu śmietankowego50ml mleka250ml śmietanki 30%3 łyżki cukru pudru (dałam Diamant)sok z połowy cytrynyfrużelina:300g drobnych owoców jagodowych (dałam porzeczki, truskawki, maliny)2 łyżki cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej50ml wodyDodatkowo:owoce do dekoracjisok z połowy cytryny + 50ml wody do nasączenia ciasta (lub likier limoncello w wersji dla dorosłych) Blat ciasta nasączyć wodą z sokiem z cytryny, wyłożyć połowę kremu, na śmietanę wyłożyć kleksami połowę frużeliny, przykryć drugim blatem. Do serka dodać sok z cytryny, cukier puder, utrzeć mikserem na najwyższych obrotach. Przygotować frużelinę: owoce wymieszać z cukrem, gotować, mieszając, aż puszczą sok i staną się miękkie (ok 5 minut). Upieczone ciasto ostudzić na kratce, górkę ściąć i pokruszyć, a ciasto przekroić na dwa blaty. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z wodą, wlać do owoców i ciągle mieszając zagotować, aż zgęstnieje i powstanie frużelina (przypomina bardzo gęsty kisiel). Polecam również inne przepisy na torty z kremem: Blat również nasączyć, wyłożyć resztę kremu i resztę frużeliny, posypać pokruszonym ciastem i lekko docisnąć, żeby okruszki się trzymały. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Ciasto przelać do tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 170stC, do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.obiadgotowy.pl/2017/07/lesna-polana-tort-ze-szpinakiem-i.html