Najprostszy tort z truskawkami

Monika
Desery
30.05.2018 13:26
Najprostszy tort z truskawkami

Składniki: ( tort wielkości 24 cm) Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru Krem: * 500 g mascarpone * 400 ml śmietanki 30 % * 4 łyżki cukru pudru * 350 g truskawek Poncz: * 150 g truskawek * 1/3 szklanki wody ok. 10 łyżek wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Dekoracja * ażurki z czekolady * 500 g truskawek Białka ubić na sztywną pianę. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy ( przy ostatnim górnym placku część nasączoną kładziemy do dołu) i rozsmarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec dekorujemy truskawkami oraz ażurkami z czekolady. Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :) /https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/ ( Dekorację z truskawek najlepiej ułożyć tuż przed podaniem dzięki temu zachowają dłużej swój ładny wygląd). ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi dzień lub po kilku godzinach) Tryskawki do kremu kroimy w kostkę nie łączymy z kremem. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem a następnie rozsmarowuje 1/3 części kremu. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut lub do suchego patyczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneeprzygody.blogspot.com/2018/05/najprostszy-tort-z-truskawkami.html