- Czas przygotowania: 10 min
Składniki
-1 kostka twarogu
-1 jogurt pitny (około 230gr)- wzięłam morelowy
-2 cukry waniliowe
-2 łyżki cukru
-1 tacka jagód
-3 łyżeczki żelatyny
-1 śnieżka
-1 szklanka mleka
Przepis
- Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje.
- Twaróg, jogurt, cukier, cukier waniliowy blendujemy.
- Napęczniałą żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, aż do rozpuszczenia.
- Ubijamy śnieżkę na mleku.
- Do masy twarogowej dodajemy żelatynę przez sitko, mieszamy.
- Na koniec dodajemy ubitą śnieżkę i ręcznie delikatnie mieszamy.
- Miskę wykładamy folią spożywczą, na dno wrzucamy kilka jagód, zalewamy masą twarogową, dodajemy pozostałe jagody.
- Chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
- Przykładamy talerz do miski i obracamy- sernik ląduje na talerzu :).
UWAGA. Możecie wziąć inny smak jogurtu pitnego i inne owoce.
PS Mój sernik był jedzony już po 2 godzinach, więc jeszcze nie do końca stężał, ale zapewniam że po kilku godzinach jest całkowicie sztywny :) Zapraszam na mojego bloga :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/05/ekspresowa-chmurka-sernik-na-zimno.html