EKSPRESOWA CHMURKA- SERNIK NA ZIMNO

Rurka
Desery
22.05.2018 21:07
EKSPRESOWA CHMURKA- SERNIK NA ZIMNO
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

-1 kostka twarogu

-1 jogurt pitny (około 230gr)- wzięłam morelowy

-2 cukry waniliowe

-2 łyżki cukru

-1 tacka jagód

-3 łyżeczki żelatyny

-1 śnieżka

-1 szklanka mleka

Przepis

  1. Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut, aż napęcznieje.
  2. Twaróg, jogurt, cukier, cukier waniliowy blendujemy.
  3. Napęczniałą żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, aż do rozpuszczenia.
  4. Ubijamy śnieżkę na mleku.
  5. Do masy twarogowej dodajemy żelatynę przez sitko, mieszamy.
  6. Na koniec dodajemy ubitą śnieżkę i ręcznie delikatnie mieszamy.
  7. Miskę wykładamy folią spożywczą, na dno wrzucamy kilka jagód, zalewamy masą twarogową, dodajemy pozostałe jagody.
  8. Chłodzimy w lodówce (najlepiej całą noc).
  9. Przykładamy talerz do miski i obracamy- sernik ląduje na talerzu :).

UWAGA. Możecie wziąć inny smak jogurtu pitnego i inne owoce.

PS Mój sernik był jedzony już po 2 godzinach, więc jeszcze nie do końca stężał, ale zapewniam że po kilku godzinach jest całkowicie sztywny :) Zapraszam na mojego bloga :) https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/05/ekspresowa-chmurka-sernik-na-zimno.html