Sałatka z tuńczykowymi kulami i bratkami

Justyna
Sałatki
23.05.2018 8:29
Sałatka z tuńczykowymi kulami i bratkami

TO KULINARNE WYZWANIE!, gdzie do wygrania jest cała masa, bardzo cennych nagród! WARTOŚĆ ENERGETYCZNA: 142,8 kcal/100 g SKŁADNIKI: - 110 g twarogu półtłustego - 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju słonecznikowym Princes (185 g) - 1 garść kiełków jarmużu - 2 garści rukoli (3 łyżki oleju słonecznikowego z puszki z tuńczykiem) - 3 łyżki pestek słonecznika - 4 łyżki kukurydzy - 1 nieduża czerwona papryka - 1 czerwona cebula - 1 duża garść kwiatów begonii 20 min. 5 min. 4 porcje PRZYGOTOWANIE: - Przygotowujemy tuńczykowe kule. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm – 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych kiełkach (najwygodniej robić to w rękawiczkach). Do ich przygotowania wykorzystałam kawałki tuńczyka w oleju roślinnym PRINCES z dodatkiem sera białego, które ukryłam w pięknie prezentujących się kiełkach jarmużu. Obok tuńczykowych kul w sałatce mamy słodką kukurydzę i czerwoną paprykę, dodającą ostrości czerwoną cebulę oraz fenomenalne lekko kwaskowate, chrupiące kwiaty begonii, które podkreśliły wiosenny charakter tego dania, ale też dopełniły jego smaku. Jeśli nie prowadzicie bloga, a macie pomysł na jakąś niezwykłą potrawę z tuńczykiem to zachęcam Was do udziału w trwającej jeszcze do 30.06. Tuńczyka odciskamy z oleju (zachowujemy 3 łyżki), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym. Co więcej jest niskokaloryczny, więc sałatka z jego dodatkiem wciąż jest lekka i świetnie sprawdzi się jako lekki, ale pełnowartościowy obiad. Tuńczykowe kule nie tylko nadają sałatce ciekawego wyglądu i oryginalnego charakteru, ale też sprawiają, że danie to jest bardzo pożywne.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://justasalad.pl/wiosna-na-widelcu/