Składniki na ciasto ucierane: 180 g mąki pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 2 duże jajka 130 g masła 120 g cukru 100 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% kilka kropel aromatu migdałowego ( lub jeszcze lepiej - naturalnego ekstraktu z migdałów ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa serowa: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego 2 żółtka 50 g masła 100 g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego Kruszonka: 100 g mąki pszennej 60 g masła, roztopionego 50 g cukru kilka kropel aromatu migdałowego Wykonałam je w nucie migdałowej ( uważam, że smak migdałowy bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem i brzoskwiniami ), ale jeżeli nie lubicie, to smak migdałowy zastąpcie waniliowym, dodając ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Wykonałam je w nucie migdałowej ( uważam, że smak migdałowy bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem i brzoskwiniami ), ale jeżeli nie lubicie, to smak migdałowy zastąpcie waniliowym, dodając ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego. Początkowo zamierzałam zrobić je z samymi brzoskwiniami, ale gdy zobaczyłam, że rabarbar w ogrodzie osiągnął już dość pokaźne rozmiary, nie mogłam się powstrzymać przed niewykorzystaniem go do tego ciasta :). Początkowo zamierzałam zrobić je z samymi brzoskwiniami, ale gdy zobaczyłam, że rabarbar w ogrodzie osiągnął już dość pokaźne rozmiary, nie mogłam się powstrzymać przed niewykorzystaniem go do tego ciasta :). Owoców ma być 500 g - można więc, wedle gustu, dodać więcej rabarbaru, lub pół na pół z brzoskwiniami; można też użyć innych owoców, np. jabłek, gruszek, wiśni, truskawek, jagód, borówek... Ponadto: 300 g brzoskwiń z puszki * 200 g rabarbaru cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Warstwa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Proste w wykonaniu, przepyszne ciasto ucierane, które może być - dosłownie i w przenośni - osłodą na niepogodę podczas zbliżającej się majówki :). Proste w wykonaniu, przepyszne ciasto ucierane, które może być - dosłownie i w przenośni - osłodą na niepogodę podczas zbliżającej się majówki :). Na tym etapie ciasto może wyglądać na zwarzone - nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy. Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić na około 2 cm kawałki ( obieranie łodyg rabarbaru nie jest konieczne, ale oczywiście można to zrobić ). Dodawać przesiane suche składniki na zmianę ze śmietaną, w 2 - 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Masło utrzeć z cukrem na bardzo jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym potrwa to około 10 minut ). Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Niestety musiałam użyć sztucznego aromatu migdałowego, nie posiadam naturalnego ekstraktu o tym smaku, nad czym bardzo ubolewam. Kruszonka: W naczyniu wymieszać mąkę pszenną z cukrem, dodać aromat migdałowy.