Sernik na zimno z jagodami - BEZ PIECZENIA

Ewelina
Ciasta
10.08.2015 14:53
Sernik na zimno z jagodami - BEZ PIECZENIA

Składniki

1 kg gotowego sera do serników

100g miękkiego masła

5 jajek

1 szkl cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń waniliowy

2 galaretki o smaku czarnej porzeczki

1 szkl czerwonych porzeczek

1 szkl borówek

+ owoce do dekoracji

Przepis

Składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej. Żółtka utrzeć z cukrami i masłem na jasną puszystą masę. Dodać ser, proszek budyniowy i utrzeć do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową. Sernik piec w tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w 160 stopniach. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić go przy uchylonych drzwiczkach. Ostudzony sernik chłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Galaretki przygotować w 3/4l gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia. Owoce rozsypać na cieście, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Sernik udekorować porzeczkami, borówkami i miętą.