Sernik ombre z jagodami

Ewelina
Ciasta
13.09.2017 17:26
Sernik ombre z jagodami

Składniki

3 łyżki żelatyny

159 gram ciastek Oreo

70 gram masła

1 kg twarogu sernikowego

300 gram sera mascarpone

180 gram cukru pudru

200 gram jagód + 100 gram do posypania

150 gram czekolady

Średnica blaszki do pieczenia: - 21 cm

Przepis

Żelatynę rozrabiamy ze 100 mililitrami gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #1

Ciasteczka Oreo blendujemy na gładką masę następnie dodajemy do nich 70 gram roztopionego masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy i dokładnie ubijamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #2

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #3

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #4

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #5

W dużej misce łączymy ze sobą i miksujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone oraz cukier puder. Powstałą masę dzielimy na 3 równe części i przekładamy do osobnych miseczek.

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #6

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #7

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #8

Zblendowane jagody dzielimy na dwie części (nierówne części, ponieważ warstwy mają się różnić między sobą kolorem), następnie łączymy za pomocą łyżki z twarogiem z dwóch miseczek. Do każdej z trzech miseczek z twarogiem dodajemy po 2 łyżki już ostudzonej żelatyny i dokładnie miksujemy każdą z zawartości.

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #9

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #10

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #11

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #12

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #13

Na spód z ciasteczek wylewamy najciemniejszą warstwę twarogu i odstawiamy do stężenia.

Każda z warstwa będzie tężeć od 30 do 60 minut.

Czynność tą powtarzamy dwukrotnie z pozostałymi warstwami ciasta.

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #14

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #15

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #16

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #17

Gdy już nasza ostatnia warstwa stężeje wylewamy na nią wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Całość posypujemy jagodami i gotowe.

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #18

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #19

Ciasto odstawiamy ponownie do lodówki

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #20

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #21

Zdjęcie Sernik ombre z jagodami #22