Składniki
3 łyżki żelatyny
159 gram ciastek Oreo
70 gram masła
1 kg twarogu sernikowego
300 gram sera mascarpone
180 gram cukru pudru
200 gram jagód + 100 gram do posypania
150 gram czekolady
Średnica blaszki do pieczenia: - 21 cm
Przepis
Żelatynę rozrabiamy ze 100 mililitrami gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Ciasteczka Oreo blendujemy na gładką masę następnie dodajemy do nich 70 gram roztopionego masła i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy i dokładnie ubijamy na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
W dużej misce łączymy ze sobą i miksujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone oraz cukier puder. Powstałą masę dzielimy na 3 równe części i przekładamy do osobnych miseczek.
Zblendowane jagody dzielimy na dwie części (nierówne części, ponieważ warstwy mają się różnić między sobą kolorem), następnie łączymy za pomocą łyżki z twarogiem z dwóch miseczek. Do każdej z trzech miseczek z twarogiem dodajemy po 2 łyżki już ostudzonej żelatyny i dokładnie miksujemy każdą z zawartości.
Na spód z ciasteczek wylewamy najciemniejszą warstwę twarogu i odstawiamy do stężenia.
Każda z warstwa będzie tężeć od 30 do 60 minut.
Czynność tą powtarzamy dwukrotnie z pozostałymi warstwami ciasta.
Gdy już nasza ostatnia warstwa stężeje wylewamy na nią wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną czekoladę. Całość posypujemy jagodami i gotowe.
Ciasto odstawiamy ponownie do lodówki