Przepis
Składniki:
20 dag owoców (ja użyłam mrożonych),
4 szklanki mąki pszennej,
3 jajka,
1 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szklanki mleka,
5 dag świeżych drożdży,
3/4 szklanki olej.
Kruszonka:
50g masła (miękkiego),
35 g cukru,
75 g mąki,
Wszystkie składniki zagnieść.
Dodatkowo:
cukier puder.
Przygotowujemy miskę, do której kolejno dajemy składniki: najpierw 2 szklanki przesianej mąki, następnie 3 jaja ubite z cukrami, potem wlewamy mleko i kruszymy drożdże, a na końcu wlewamy olej i przesiewamy pozostałą mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę . Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy (nie przejmujcie się konsystencją) i przekładamy do formy o wymiarach 37 x 25 cm. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie posypujemy ciasto kruszonką i owocami (mrożone owoce należy wcześniej odmrozić). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 175°C przez 30-40 minut.