Tort kajmakowo śmietankowy

Krzysztof
Przepisy
16.05.2014 20:32
Tort kajmakowo śmietankowy

Przepis

Składniki na biszkopt:

8 jajek średniej wielkości

2 szklanki mąki tortowej

1 i 1/2 szklanki cukru drobnoziarnistego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

różowy barwnik spożywczy

aromat migdałowy do nasączenia

Składniki na krem:

330 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)

3 łyżki cukru pudru waniliowego

Składniki na bazę pod masę cukrową:

150 g masła w temperaturze pokojowej

250 g cukru pudru cytrynowego

200 g cukru pudru waniliowego

1,5 łyżki gorącej wody

Składniki na masę cukrową:

400 g cukru pudru waniliowego

łyżka cukru migdałowego

50 g glukozy w proszku

2 łyżeczki żelatyny

5 łyżek zimnej wody

500 g truskawek

4 duże banany

Składniki na masę kajmakową:

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Przygotowanie biszkoptu:

Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.

Przygotowanie bazy pod masę cukrową:

W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz krem śmietankowy.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Masę najlepiej przygotować dzień wcześniej, puszkę wkładamy do garnka i zalewamy wodą aby cała była zakryta, gotujemy dwie godziny podlewając co jakiś czas wodą, aby puszka cały czas była pod wodą.

Przygotowanie masy cukrowej:

Do małego garnka wsypać żelatynę i zalać zimną wodą. Gdy napęcznieje, dodać glukozę i podgrzewać na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Uwaga: masy nie można zagotować! Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.

Połowę cukru pudru wsypać do miski, wlać ciepłą, ale nie gorącą żelatynę z glukozą i wymieszać (można też ręcznie, ale może się to okazać zbyt męczące, masa bardzo się klei). Do masy dosypywać stopniowo cukier puder i wyrabiać, aż masa będzie miała konsystencję plasteliny.

Gotowa masa cukrowa szybko wysycha, należy ją zatem przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

POWODZENIA I SMACZNEGO ;)

Źródło: http://malekulinaria.blogspot.com.es/