Przepis
Składniki:
225 g mąki pszennej
110 g margaryny w kostce prosto z lodówki
około 4 łyżek wody
500 g fasoli lub grochu
szczypta soli
budyń malinowy
100 g czekolady
4 łyżki żelatyny
5 łyżek glukozy
czerwony barwnik spożywczy
500 g malin
100 ml gorącej wody
mleko do budyniu
Przygotowanie:
Na początku kroimy masło w kosteczkę i wkładamy do miski. Do tak przygotowanego masła przesiewamy mąkę i sól, wszystko miksujemy. Dolewamy po 2 łyżki wody i ugniatamy do momentu uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, formę do ciasta nacieramy masłem. Ciasto wałkujemy i przekładamy do przygotowanej blachy, nakłuwamy widelcem spód. Nakładamy na to papier do pieczenia i wsypujemy nasz groch lub fasolę w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane wkładamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut zaglądając co jakiś czas czy nam się nie przypaliło. Upieczone wyjmujemy, zdejmujemy papier z fasolą i zostawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, budyń gotujemy dodając mniejszą ilość mleka niż potrzeba, aby nie był zbyt rzadki. Wcześniej upieczone ciasto smarujemy czekoladą i wkładamy do lodówki aż zastygnie, w międzyczasie stygnie nam budyń. Gdy czekolada jest już względnie zastygnięta nakładamy wcześniej przygotowany budyń i wykładamy całość malinami. W szklaneczce przygotowujemy żelatynę z gorącą wodą, barwnikiem i glukozą, czekamy aż trochę wystygnie. Na koniec nakładamy żelatynę na maliny i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
POWODZENIA I SMACZNEGO!