Sernik kajmakowy

Ewelina
Ciasta
19.11.2014 10:00
Sernik kajmakowy

Przepis

Zdecydowanie sernik zaliczam do najlepszych,chociaż ciężko mi wybrać ten najlepszy z tych,które dotychczas piekłam.Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od zjedzenia kolejnej łyżeczki.Sernik jest wilgotny o kremowej konsystencji.Całość wieńczą chrupiące orzechy oblane kajmakiem.Spróbujcie sami,bo naprawdę warto.

DSCN0220

Składniki:

Na spód:

120 g mąki pszennej

50 g masła

1 żółtko

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

Na masę serową:

750 g sera białego półtłustego

75 g masła

300 g masy krówkowej

3 jajka

Dekoracja:

50 g orzechów włoskich

150 g masy krówkowej

2 łyżeczki mleka

Przygotowanie:

Ciasto kruche:

Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier puder,sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia,równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200′C przez około 15 minut.Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.Ser mielimy 2-3 razy.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą.Następnie do masy dodajemy po kolei po jednym jajku,cały czas ucierając.Na koniec partiami dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotową masę przelewamy na podpieczony,kruchy spód i wstawiamy do piekarnika.Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą.Sernik wtedy nie popęka i równo wyrośnie.Pieczemy w temperaturze 160-170′C przez około 80-90 minut.Po upieczeniu sernika,uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.

Dekoracja:

Orzechy siekamy.2-3 łyżki masy kajmakowej wykładamy na wierzch sernika i rozsmarowujemy.Posypujemy orzechami i delikatnie dociskamy ich dłonią.Resztę masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej dwie łyżki mleka.Gorącą masą robimy na serniku esy floresy.Sernik schładzamy w lodówce.