Przepis
Zdecydowanie sernik zaliczam do najlepszych,chociaż ciężko mi wybrać ten najlepszy z tych,które dotychczas piekłam.Każdy kęs rozpływa się w ustach i ciężko się powstrzymać od zjedzenia kolejnej łyżeczki.Sernik jest wilgotny o kremowej konsystencji.Całość wieńczą chrupiące orzechy oblane kajmakiem.Spróbujcie sami,bo naprawdę warto.
DSCN0220
Składniki:
Na spód:
120 g mąki pszennej
50 g masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Na masę serową:
750 g sera białego półtłustego
75 g masła
300 g masy krówkowej
3 jajka
Dekoracja:
50 g orzechów włoskich
150 g masy krówkowej
2 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Mąkę przesiewamy,dodajemy posiekane masło,cukier puder,sól i żółtko.Szybko zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut.Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia,równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200′C przez około 15 minut.Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową.Ser mielimy 2-3 razy.Masło ucieramy na puszystą masę.Dodajemy masę kajmakową i miksujemy aż składniki się połączą.Następnie do masy dodajemy po kolei po jednym jajku,cały czas ucierając.Na koniec partiami dodajemy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotową masę przelewamy na podpieczony,kruchy spód i wstawiamy do piekarnika.Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą.Sernik wtedy nie popęka i równo wyrośnie.Pieczemy w temperaturze 160-170′C przez około 80-90 minut.Po upieczeniu sernika,uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.
Dekoracja:
Orzechy siekamy.2-3 łyżki masy kajmakowej wykładamy na wierzch sernika i rozsmarowujemy.Posypujemy orzechami i delikatnie dociskamy ich dłonią.Resztę masy kajmakowej rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając do niej dwie łyżki mleka.Gorącą masą robimy na serniku esy floresy.Sernik schładzamy w lodówce.