Tort śmietanowo wiśniowy

Krzysztof
Przepisy
23.05.2014 20:34
Tort śmietanowo wiśniowy

Przepis

SKŁADNIKI:

Na biszkopt:

5 jaj

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

margaryna + bułka tarta *

Masy do przełożenia tortu:

2 śmietany 30% po 250 ml

3 śmietany śnieżki w proszku

300 ml zimnego mleka

słoik dżemu wiśniowego

fruzelina wiśniowa w puszcze

paczka wiórek kokosowych

Na nasączenie biszkoptu:

1/3 szklanki wódki

1/3 szklanki soku z cytryny

1/3 szklanki wody

1 duża łyżka cukru pudru

Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy starannie żółtka od białek, tak aby do białka nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana z białek się nie ubije. Żółtka odstawiamy, a do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie ubijamy z białek sztywną pianę na najwyższych obrotach. Zmiejszamy obroty i dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Łączymy przesianą przez sito mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, i dodajemy po 1 łyżce do masy. Wszystko dokładnie miksujemy około 2 minuty. Tortownice smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż biszkopt ostygnie. Po tym czasie kroimy go na 3 blaty.

Ubijamy chwile 2 kremówki na najwyższych obrotach. Po 2 minutach dodajemy 2 śmietanki śnieżki w proszku. **

Składniki do nasączenia biszkuptu mieszamy w szklance. Układamy pierwszy blat na paterze, nasączamy 1/3 pączu, układamy warstwę fruzeliny, na to wykładamy połowę masy śmietanowej. Nakładamy drugi blat. nasączamy go i tym razem smarujemy blat dżemem i wykładamy resztę śmietany. Nakładamy ostatni biszkopt i również nasączamy. Ubijamy zimne mleko z ostatnią śnieżką. Wykładamy na tort i wszystko wyrównujemy długim nożem smarując również boki. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Robimy z pozostałej śmietany dekoracje wokół tortu i nakładamy wiśnie z fruzeliny.

* można zastąpić papierem do pieczenia

** takie połączenie nigdy nie zawodzi jeśli chodzi o tort, krem jest bardzo gęsty, słodki i nie podchodzi wodą