Przepis
Składniki na ciastka:
150 g płatków migdałów
150 g cukru pudru
150 g cukru drobnoziarnistego
120 g białka o temperaturze pokojowej
50 ml wody
barwniki spożywcze
Składniki na krem:
125 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
dwie łyżki kakao
łyżka śmietany 36%
Przygotowanie:
Na początku dokładnie blendujemy migdały, aby miały konsystencję mąki. Cukier mieszamy z wodą i gotujemy do uzyskania temperatury 118 stopni. W międzyczasie przygotowujemy mieszankę migdałów, cukru pudru i 60 g białka. Pozostałe 60 g białka ubijamy na gęstą pianę jak do bezy. Gdy nasz sos cukrowy jest gotowy przelewamy go do miski z ubitym białkiem i miksujemy około 5-6 minut, po czym przelewamy otrzymaną masę do masy migdałowej i mieszamy łyżką. Dzielimy ciasto na 3 równe części i do każdej dodajemy barwnik innego koloru. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy ciasto do foremek i pozostawiamy do zastygnięcia na około 40 minut. Po tym czasie wkładamy formę do piekarnika, który ustawiamy na 150 stopni i pieczemy przez 12-15 minut. Gotowe makaroniki zdejmujemy z formy dopiero po ostygnięciu, w tym czasie przygotowujemy krem mieszając ze sobą wszystkie składniki.
POWODZENIA I SMACZNEGO