Składniki na czekoladowy spód: - 5 jajek - 220 g mąki pszennej tortowej – ok. 1 i 1/3 szklanki - 180 g cukru – ok. 4/5 szklanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 125 ml oleju – pół szklanki - 4 łyżeczki kakao - 125 ml wody – pół szklanki - pół tabliczki gorzkiej czekolady – 50g *szklanka o pojemności 250ml Składniki na masę serową: - 500 g mielonego sera (ja użyłam twarogu z wiaderka), a jeśli używacie sera w kostce, to trzeba go zmielić co najmniej 3-krotnie - 1 opakowanie budyniu waniliowego - 100 g cukru zwykłego - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Ciasto Poduszkowiec – to wilgotne ciasto czekoladowe połączone z białym serem, którego wykonanie zajmuje mniej niż 15 minut – nie licząc oczywiście czasu pieczenia. Kolejno dodać mąkę pszenną tortową, proszek do pieczenia i kakao – mieszać krótko mikserem na najniższych obrotach. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura, który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy czekoladowej. - Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C (góra – dół) przez ok. 40 min (do tzw. suchego patyczka). Ciasto Poduszkowiec – Wykonanie: - Jajka ubić wraz ze zwykłym cukrem na puszystą masę.