Składniki: kasza pęczak tofu z bazylią / ziołowe pomidorki koktajlowe (mogą być zwykłe – ja dałam koktajlowe, bo pięknie się prezentują ?) papryka cukinia suszone pomidory (nie z oleju) rodzynki świeża bazylia pestki dyni pestki słonecznika olej rzepakowy kurkuma Wykonanie: Kaszę pęczak ugotować z dodatkiem kurkumy (około 15-20 minut), zostawić jeszcze na 5-10 minut, żeby doszła (dzięki temu będzie sypka). Tę sałatkę można jeść na ciepło – no może raczej pół-ciepło, bo tylko część składników jest podgrzana – albo na zimno. Dałam tutaj też ziołowe tofu, któremu nie potrzeba żadnego dodatkowego doprawiania, wystarczy je delikatnie przyrumienić (ale warto to zrobić, bo wtedy traci swój charakterystyczny posmak, którego wiele osób nie jest w stanie zaakceptować). Swoją robotę robią też suszone pomidory – tylko ten, kto nigdy ich nie próbował, może nie wiedzieć, co mam na myśli ?. Cukinię umyć, odciąć końce, pokroić wzdłuż na ćwiartki i następnie na plasterki. Składnikiem – iście tajemnym składnikiem – który nadaje sałatce naprawdę genialny smak, jest świeża bazylia. Wrzucić na patelnię, przykryć i chwilę dusić na niewielkim ogniu aż lekko zmięknie, ale pozostanie al dente. Koniecznie świeża, suszona nie będzie nawet marną namiastką świeżej w przypadku tej potrawy. 5 lipca 2017 autor: Małgorzata Rusek Przepyszna sałatka z pęczakiem, która jest bogactwem i kolorów, i smaków, i wartości odżywczych oczywiście. Jak dla mnie nie ma potrzeby jej solić, suszone pomidory nadają sałatce wystarczającą słoność.