Chałwa dwukolorowa klasyczna i kakaowa

Małgorzata
Desery
24.04.2017 10:02
Chałwa dwukolorowa klasyczna i kakaowa

Składniki: na około 30 kawałków ze zdjęcia - 200 g sezamu - 50 g erytrolu - 4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (40 g) - w wersji kakaowej dodatkowo 2 łyżki kakao (20 g) Wykonanie: - Sezam delikatni podprażyć na suchej patelni – trzeba uważać, żeby go za mocno nie podpiec, ponieważ staje się gorzki. - Ulepić wałek – ja zrobiłam 2 wałki z każdego z kolorów i skręciłam je ze sobą otrzymując dwukolorową chałwę – zawinąć w folię spożywczą albo przełożyć do płaskiego pojemnika i włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Porównanie wartości odżywczych dla 1 kawałka (10 g) chałwy ze sklepu i chałwy z mojego przepisu: |Produkt||Energia [kcal]||Białko [g]||Tłuszcze [g]||Tłuszcze nasycone | [g] |Węglowodany [g]||Cukry | [g] |Błonnik [g]| |Sklepowa chałwa (1 kawałek 10 g)||52||1,3||3||0,4||4,7||2,9||0,7| |Moja chałwa (1 kawałek 10 Jest dosyć trwała, znajoma trzymała ją w lodówce miesiąc i nic się nie stało – zresztą tu nie ma się co zepsuć, może ewentualnie zjełczeć (ale tego byśmy bardzo nie chcieli ?). Dokładnie wymieszać sezam z erytrolem i ewentualnie kakao, potem dodać olej i wymieszać ugniatając najlepiej ręką – składniki powinny się bez problemu połączyć, a zagniatając ręką dodatkowo wyciska się trochę tłuszczu z sezamu. Koniecznie musi spędzić minimum parę godzin w lodówce, chociaż najlepiej przynajmniej 2-3 dni – wtedy smaki przechodzą między sobą i nabiera charakterystycznej lekko ciągliwej struktury. Przy takich proporcjach, jakie podaję, wychodzi dosyć słodka – jak to chałwa – ale mniej słodka niż sklepowa. Można dać olej rzepakowy i (wcześniej rozpuszczony) olej kokosowy w proporcji 1:1, wtedy chałwa będzie miała jakiś bardziej konkretny kształt ?.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://malgorzatarusek.pl/chalwa-dwukolorowa-klasyczna-i-kakaowa/