Przepis
Składniki
Na spód:
gotowy spód biszkoptowy, namoczone w soku biszkopty, herbatniki lub upieczony i przekrojony na dwa blaty biszkopt z tego przepisu .
Masa sernikowa:
750 g twarogu sernikowego(zmielonego) z wiaderka
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny + pół szklanki wody
laska wanilii Kamis
truskawki
galaretka pomarańczowa
Rozpuszczamy galaretkę w 450 ml gorącej wody.
Na dno tortownicy o średnicy 25 cm wykładamy spód z biszkoptu. Układamy na niego część truskawek.
Żelatynę wsypujemy do szklanki i namaczamy w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje wstawiamy do miseczki z gorącą wodą i rozpuszczamy.
Jajka miksujemy z cukrem pudrem na gęstą i puszystą masę. Dodajemy do nich twaróg i miksujemy na wolnych obrotach. Ostrym nożem wyjmujemy środek z laski wanilii i przekładamy do masy. Mieszamy.
Wlewamy rozpuszczoną, chłodną żelatynę do masy sernikowej. Miksujemy.
Masę sernikową wykładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, tak, aby wypełniła miejsca między owocami. Wstawiamy do lodówki, na co najmniej 30 minut. Po tym czasie układamy na wierzch truskawki. Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy foremkę do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto jest gotowe.