Kotlety szynkowo serowe

Krzysztof
Obiad
27.09.2014 8:03
Kotlety szynkowo serowe

Przepis

SKŁADNIKI:

4 duże liście kapusty pekińskiej

sól

4 plastry żółtego sera – u mnie tylżycki

4 plastry szynki konserwowej

łyżka posiekanej natki pietruszki

2 jajka

mąka pszenna do panierowania

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

WYKONANIE:

Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce, odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce.

Na każdym liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki.

Liście złożyć jak krokiety (na zdjęciu).

Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.

Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.