Przepis
SKŁADNIKI:
4 duże liście kapusty pekińskiej
sól
4 plastry żółtego sera – u mnie tylżycki
4 plastry szynki konserwowej
łyżka posiekanej natki pietruszki
2 jajka
mąka pszenna do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
WYKONANIE:
Liście kapusty zblanszować w osolonej wodzie, osączyć, dobrze osuszyć w ściereczce, odciąć nadmiar zgrubiałego nerwu, rozłożyć je na desce.
Na każdym liściu ułożyć po plastrze sera i szynki, posypać posiekaną natką pietruszki.
Liście złożyć jak krokiety (na zdjęciu).
Panierować kolejno w mące, roztrzepanych jajkach i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podawać z ziemniakami i surówką – u mnie pomidory z cebulą.