Zobacz jakie błędy najczęściej popełniasz przy ROZMRAŻANIU MIĘSA!

Ewelina
Kulinaria
30.04.2018 16:59
Zobacz jakie błędy najczęściej popełniasz przy ROZMRAŻANIU MIĘSA!

Wiele osób kupuje mięso na zapas i przechowuje je w zamrażarce.

Jest to jak najbardziej dobre posunięcie ze względu np. na oszczędność.

Kupujemy więcej dobrego mięsa w dobrej cenie i mrozimy je.

Jednak większość osób popełnia kilka błędów podczas rozmrażania mięsa.

Te błędy mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.


MYCIE RĄK

A raczej ich nie mycie.

Pamiętaj, że przygotowując mięso należy mieć czyste ręce.

Bardzo duża ilość bakterii znajduje się na naszych dłoniach więc gdy dotykamy nimi mięso bakterie z naszych dłoni przenoszą się na nie.

Przez tego typu zaniedbania może dojść do poważnego zatrucia.


ROZMRAŻANIE MIĘSA W LODÓWCE – GÓRNA PÓŁKA

Rozmrażanie mięsa na górnej półce jest sporym błędem ponieważ właśnie tam temperatura jest najwyższa.

Dodatkowo mięso podczas rozmrażania puszcza soki które mogą kapać na inne produkty w naszej lodówce.

Pamiętaj, że najlepiej umieścić mięso na najniższej półce gdzieś w głębi lodówki.

Dzięki temu mięso nie będzie narażone na wpływ ciepłego powietrza podczas otwierania lodówki.


MIĘSO NA BLACIE KUCHENNYM

Jeżeli wyjmujesz mięso z zamrażalnika i zostawiasz je na blacie do rozmrożenia to musisz wiedzieć, że temperatura pokojowa sprawia, że w mięsie szybko zaczynają się rozwijać bakterie.

Dlatego najlepiej jest przełożyć mięso z zamrażalnika do lodówki.

Fakt. Mięso będzie się rozmrażać bardzo wolno, ale bakterie nie będą się namnażać.

Zdjęcie Zobacz jakie błędy najczęściej popełniasz przy ROZMRAŻANIU MIĘSA! #1


UMIESZCZANIE MIĘSA W CIEPŁEJ WODZIE

To bardzo często popełniany błąd.

Wkładanie zamrożonego mięsa do ciepłej wody sprawia, że mięso szybko się rozmraża, ale są to idealne warunki do rozwoju dla bakterii.

Jeżeli masz zamiar bardzo dokładnie wysmażyć to mięso to bakterie zostaną zniwelowane.

Jednak kiedy tego nie zrobisz to osoba która zje takie mięso może mieć problemy żołądkowe.

Zdjęcie Zobacz jakie błędy najczęściej popełniasz przy ROZMRAŻANIU MIĘSA! #2


WKŁADNIE MIĘSA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

Kuchenka mikrofalowa szybko rozmrozi mięso więc bakterie nie zdążą się rozwinąć tak bardzo jak np. podczas rozmrażania w ciepłej wodzie.

Jednak jeżeli mięso zostanie rozmrożone, a my nie przejdziemy od razu do jego obróbki termicznej to wtedy zaczną się rozwijać w nim bakterie.

Dlatego jeżeli używasz do tego kuchenki mikrofalowej to pamiętaj, aby zaraz po rozmrożeniu mięsa przejść do smażenia.

Zdjęcie Zobacz jakie błędy najczęściej popełniasz przy ROZMRAŻANIU MIĘSA! #3