Wuzetka - klasyczne i pyszne ciasto

Krzysztof
Ciasta
13.05.2014 7:16
Wuzetka - klasyczne i pyszne ciasto

Przepis

Biszkopt kakaowo-czekoladowy:

3 jaka

3 płaskie łyżki cukru

1 budyń czekoladowy (bez cukru)

1 łyżka mąki wrocławskiej

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przepis na jeden blat biszkoptowy!

Do WZ-tki należy zrobić takie dwa.

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka (po jednym), a następnie wymieszane produkty sypkie. Całość delikatnie wymieszać rózgą. Wylać na formę 31,5 cm x 22,5 cm (najlepiej wyłożonej papierem). Upiec jak biszkopt.

Masa śmietanowa:

600 ml śmietany 30%

3 łyżki cukru pudru

2 łyżki żelatyny

Śmietanę ubić z cukrem, a następnie dodać żelatynę przygotowana według przepisu na opakowaniu.

Potrzebne będą także:

1 słoiczek (250 g) powideł śliwkowych

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

200 g śmietany 30%

Sposób wykonania:

Na pierwszy blat wyłożyć powidła i rozsmarować, a następnie masę śmietanową, przykryć drugim. Na wierzch ciasta wylać przygotowaną polewę – wyrównać. Rozgrzanym w gorącej wodzie i osuszonym papierowym ręcznikiem nożem zaznaczyć na wierzchu porcje. Za pomocą rękawa cukierniczego udekorować kleksem śmietany.

WYKONANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:

Zagotować śmietankę w garnuszku, zdjąć go z palnika i dodać połamane czekolady. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wierzch ciasta.

KLEKS ŚMIETANY:

100 ml śmietany 36%

1 łyżeczka cukru pudru

Śmietanę ubić z cukrem na sztywno i przełożyć do rękawa cukierniczego.