Przepis
Składniki:
1 skrzydło z indyka lub 4 skrzydełka drobiowe
1kg szparagów czyli 2 pęczki (u mnie zielone ale identycznie robię z białych)
3 ziemniaki
1 mała cebula
ząbek czosnku
jogurt naturalny grecki - do smaku
sól,
pieprz,
cukier,
liść laurowy
ziele angielskie
Wykonanie:
Mięso dokładnie myjemy i wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej dodajemy posiekany ząbek czosnku. Całość dodajemy do wywaru z ziemniakami i szparagami. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku solą, pieprzem ,odrobiną cukru i blendujemy.Przed podaniem posypujemy zieleniną i układamy na wierzchu kilka główek szparagów.