Przepis
Biszkopt:
3 jaja
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki drobnego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 g cukru wanilinowego lub cukier puder
Nadzienie:
350 g twarożku (zmielonego lub śmietankowego)
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego
1 1/2 szklanki truskawek
cukier puder do posypania
Białka ubić na sztywną pianę. Dosypać cukier i dalej ubijać, dodajć kolejna żółtka. Na koniec wsypać mąki przesiane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do blachy o wymiarach ok.26x35 cm (standardowa duża blacha) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec ok. 8 minut w 190 stopniach, aż wierzch się zezłoci.
W międzyczasie przygotować lnianą ściereczkę i posypać ją cukrem wanilinowym lub oprószyć cukrem pudrem. Po wyjęciu ciasta z piekarnika delikatnie wykładamy je spodem na ściereczkę i zdejmujemy z wierzchu papier. Teraz najważniejsza częśc, czyli rolujemy razem ze ściereczką i tak zostawiamy do wystygnięcia.
Na nadzienie ucieramu twarożek z jogurtem, cukrem i wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie i zostawiamy do napęcznienia, a następnie podgrzewamy do rozpuszczenia (nie zagotowując!) i powoli łączymy z kremem serowym. Ja podzieliłam go po tym na dwie części: do jednej dodałam szklankę truskawek zmiksowanych na puree, a drugą zostawiłam w spokoju.Czekamy, aż krem zacznie tężeć.
Ostudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem. Na krem bez puree położyłam pokrojoną resztę truskawek. Zwijamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem, żeby tak jakoś łyso nie było.