Ciasto piankowe z galaretką

Krzysztof
Ciasta
13.05.2014 7:18
Ciasto piankowe z galaretką

Przepis

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka

60g mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej)

60g mąki ziemniaczanej

100g cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka wody

Pianka:

2 galaretki tego samego koloru (dałam truskawkowe)

1 litr słodkiej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

ok. 500g świeżych truskawek

1 galaretka dowolnego koloru

Sposób przygotowania:

Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. (W wersji bezglutenowej posypać mąką bezglutenową np. kukurydzianą). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C. Pozostawić w formie do ostygnięcia.

Truskawki oczyścić, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Połówki truskawek ułożyć na biszkopcie, wypukłą stroną do góry.

Przygotować piankę. 2 galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Piankę wyłożyć na truskawki i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki, aż pianka stężeje.

Gdy pianka stężeje, przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Zimną galaretkę wylać na piankę. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną