Chleb na zakwasie pieczony w garnku

Katarzyna
Dania mączne
17.04.2018 21:46
Chleb na zakwasie pieczony w garnku

Trzeba jednak pamiętać, aby przed pieczeniem usunąć plastikowe elementy z garnka, aby nie stopiły się w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury. Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej chlebowej, który pieczemy w żeliwnym garnku, dzięki czemu nabiera on rustykalnego wyglądu i uzyskuje niezwykłą chrupiącą skórkę. Przykryć i odstawić do wyrastania na około 12-15 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły bochenek. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 20 minut, aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca. Wyjąć chleb z garnka i wystudzić na kratce przed krojeniem. Wstawić do niego garnek razem z pokrywką, aby się dobrze nagrzał.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/04/chleb-na-zakwasie-pieczony-w-garnku.html