Hummus klasyczny

Iza
Przekąski
17.04.2018 20:47
Hummus klasyczny

Składniki: - 1 szklanka suchej ciecierzycy (około 2 szklanki ugotowanej) - 4 łyżki tahini - sok z ½ cytryny - 1 - 2 ząbki czosnku - sól - ok.4 – 8 łyżek lodowatej wody - oliwa do skropienia humusu Na blogu znajdziecie przepis na wyjątkowy hummus z topinamburem oraz uroczy, różowy hummus z pieczonymi burakami. Pora na czosnek, jeśli chcecie, żeby nie był tak dominujący i miała bardziej delikatny smak zmiksujcie go najpierw z sokiem z cytryny. Przełożyć do naczynia blendera, dodać pastę tahini, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Zamknięty w słoiku dobrze przechowuje się w lodówce nawet do dwóch tygodni (może i dłużej , ale nigdy nie udało mi się tego sprawdzić). Do zmiksowanej ciecierzycy należy jeszcze dodać pastę tahini (według uznania) i doprawić do smaku sólą, pieprzem i ewentualnie sokiem z cytryny. Przełożyć gotowy hummus do miseczki lub do słoika jeśli ma być dłużej przechowywany, skropić oliwą i posypać ulubionymi dodatkami –posiekaną pietruszką, sezamem, kolendrą itp. Do podstawowego przepisu można dodawać najróżniejsze dodatki zioła, przyprawy, suszone pomidory, pieczoną paprykę lub buraki, wędzoną rybę – wszystko na co przyjdzie Wam ochota. Kiedy ciecierzyca jest już miękka należy ją zmiksować, najlepiej zrobić to na ciepło, ma wówczas bardziej kremową konsystencję. Dodatkowo: - kmin rzymski, pieprz cayenne, posiekania pietruszka, kolendra, słodka papryka, sezam, orzeszki piniowe, zatar Ciecierzycę zalać woda i pozostawić na około 6 – 12 godzin. Hummus przełożyć do miseczki polać oliwą extra virginie i ulubionymi przyprawami: kminem rzymskim, pieprzem cayenne, posiekaną pietruszką, kolendrą, słodką papryką, sezamem, orzeszkami piniowymi, zatarem. Jeśli ciecierzyca jest sucha można do miksowania dodać trochę wody pozostałej z gotowania. Do gotującej się ciecierzycy można dodać odrobinę sody oczyszczonej co znacznie skraca proces gotowania. W swojej ofercie mają go prawdopodobnie wszystkie sieci handlowe, a firmy prześcigają się w wymyślaniu smaków. Przede wszystkim należy dzień wcześniej (8 – 12 h) namoczyć ziarna ciecierzycy w wodzie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/2018/04/hummus-klasyczny.html