- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
- 6 galaretek w proszku
- 1l śmietany kremówki
- 4 łyżki żelatyny
- cukier waniliowy
- pół szklanki mleka
Przepis
- Rozpuszczamy 5 galaretek (każdą w jednej szklance wody) i zostawiamy w lodówce do stężenia.
- Kroimy galaretki na małe kawałki.
- Rozpuszczamy ostatnią galaretkę w dwóch szklankach wody.
- Zalewamy żelatynę wodą i ostawiamy na 5 minut.
- Podgrzewamy mleko, zalewamy nim żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny.
- Ubijamy śmietanę, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę przez sitko (dla pewności, żeby nie było grudek).
- Wrzucamy pokrojone galaretki do śmietany, mieszamy łyżką (tężeje bardzo szybko!) , wylewamy masę na blachę (użyłam obręczy plastikowej).
- Kiedy galaretka zacznie tężeć, wylewamy ją na wierzch masy.
- Schładzamy w lodówce.
Zapraszam na mojego bloga :)