Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)

Katarzyna
Ciasta
09.04.2018 17:04
Tarta cytrynowa z bezą (Lemon Meringue Pie)

cukru 80 g masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Składniki: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru żółtko nadzienie: 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. - Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Białka ubić na sztywno, dodawać partiami cukier ciągle ubijając, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Rozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą. - Do rondla wlać sok z cytryny, dodać skórę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. - Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż beza zrobi się zrumieniona z zewnątrz, a piankowa w środku. wody sok z 3 cytryn skórka starta z 2 cytryn 1/2 szkl. Wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Podgrzewać na małym przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. - Do gorącej masy dodać masło, mieszać aż się rozpuści.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.wyzwaniakuchenne.pl/2018/04/tarta-cytrynowa-z-beza-lemon-meringue.html