PASZTET Z KACZKI Z PISTACJAMI

Przekąski
28.03.2018 7:39
PASZTET Z KACZKI Z PISTACJAMI

Author: Cooking for Emily Ingredients 1 kaczka (ok 1,5 kg wagi) 250 g mielonej wieprzowiny 350 g wątróbki kurzej 50 ml brandy (albo podobnego alkoholu) 150 g wyłuskanych pistacji 1 łyżeczka tymianku 1.5 łyżeczki soli ⅔ łyżeczki pieprzu tłuszcz kaczy albo smalec do nasmarowania formy Instructions Kaczkę obrać z mięsa i razem ze skórą i tłuszczem zmielić w maszynce albo rozdrobnić w robocie kuchennym. W skład pasztetu wchodzi cała kaczka – razem ze skórą i tłuszczem, dzięki czemu pasztet nie jest suchy, dodatkowo jest trochę mięsa mielonego i wątróbki, oraz pistacje, które nadają fajnej, lekko chrupiącej struktury. Pasztet z kaczki z pistacjami Drukuj Prep time 30 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 30 min Mięso jest przed upieczeniem surowe, więc inaczej niż w naszym klasycznym polskim pasztecie i całość się lekko kurczy podczas gotowania, więc niech Was nie zdziwi, że pasztet będzie krótszy niż się spodziewaliście. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny orientalny rosół z kaczki gotowy. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Do tego też i Was zachęcam, i proponuję pasztet z kaczki z pistacjami. Całkowicie ostudzić przed wyjęciem z formy i pokrojeniem ( najlepiej zostawić na noc w lodówce). I jak zwykle jednak warzywa przeważają w naszej diecie, to jednak okres świąteczny jest zwykle bardziej tradycyjny i co za tym idzie- mięsny. Do miski dodać mięso z kaczki i wieprzowe, wątróbkę, brandy, pistacje oraz przyprawy i całość dobrze wymieszać ręką. Zwykle jednak staram się nie popadać w rutynę i trochę przemycać eksperymentów na świąteczny stół.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2018/03/pasztet-z-kaczki-z-pistacjami/