mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: - 3 puszki mandarynek - 1-2 łyżki rumu - 2 op. galaretki pomarańczowej - 2 łyżki cukru - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (lub 2 płaskie łyżki) - skórka otarta z 1 pomarańczy Bardzo smaczne, bardzo lekkie, bardzo orzeźwiające:) W kolorach, które osobiście najbardziej kojarzą mi się z wiosną: zielono-pomarańczowym:) Jak pewnie się domyślacie ciasto to biszkopt z dodatkiem szpinaku. Żeby więc nie marnować upieczonego ciasta i zbyt dużo go nie odkrawać, warto przed pieczeniem przyłożyć keksówkę do dużej blaszki i na jej długość wyciąć papier do pieczenia i tylko na ten wyznaczony obszar wylać ciasto szpinakowe. Czas więc odstawić na jakiś czas ciasta piernikowe, miodowe czy te z jabłkami, na rzecz czegoś lżejszego, orzeźwiającego:) Pozostałe ciasto wkładamy do wspomnianej blaszki, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia i lekko dociskamy (gdy ciasto przestygnie nie będzie już tak elastyczne i modelowanie nim nie będzie możliwe). Uwagi: *Ciasto pieczemy w blaszce z wyposażenia piekarnika (jak na roladę), a następnie wykładamy nim keksówkę. Następnego dnia ciasto wyjmujemy z formy, przekładamy na deskę/paterę/półmisek do góry dnem. Żelatynę zalewamy kilkoma łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika*. Mandarynki z puszki (kilka sztuk można odłożyć do dekoracji) wraz z zalewą umieszczamy w średniej wielkości rondelku. Szpinak odstawiamy do całkowitego rozmrożenia (ja zostawiłam go na noc na misce, a piekłam biszkopt rano). Dodatkowo: - 250 ml kremówki - 1 łyżeczka żelatyny lub 1/2 op. śmietan-fixu - 1-2 łyżki cukru pudru - listki melisy Żółtka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (około 8-10 minut). Może się jednak tak zdarzyć, że Wasza keksówka na długość będzie krótsza od wspomnianej blaszki. Upieczony biszkopt od razu (ostrożnie, by się nie poparzyć) zsuwamy z blaszki. Przygotowaną masę mieszamy z rozpuszczoną galaretką (masa się rozrzedzi, ale tak ma być). Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec cukier puder do smaku i rozpuszczoną żelatynę (lub śmietan-fix). Polecam również przepis na Sałatkę Gyros z mięsem mielonym Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze – stale mieszając – przez około 2-3 minuty, aż do zgęstnienia.