Pasztet z kurczaka 1,2- 1,5 k g kurczaka (w całości) 2 udka z kurczaka kajzerka 1 duża marchew 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 jajka szczypta gałki muszkatołowej łyżka majeranku 3 ziela angielskie liście laurowe pieprz świeżo mielony sól bułka tarta masło Kurczaka i udka umyć, włożyć do garnka, dodać obraną marchewkę, pokrojone na ćwiartki cebule, czosnek, ziela angielskie, 2 liście laurowe, doprawić pieprzem i solą. W zeszłym roku podzieliłam się z wami przepisem na pasztet mięsny , a dzisiaj chcę żebyście spróbowali zrobić pasztet drobiowy z kurczaka. Mięso z warzywami i namoczoną, odciśniętą bułką zmielić 2 razy w maszynce do mielenia. Na wierzch masy wcisnąć 2 liście laurowe. Gotować na niewielkim ogniu przez ok 60-75 minut, tak by mięso i warzywa były miękkie. Kurczaka i warzywa ostudzić, mięso obrać z kości i skóry. Białka ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie całość mieszając rękoma. I jak co roku nie może na wielkanocnym stole zabraknąć pasztetu.