Składniki: sztuki jajka 4 ok. 150g cukier łyżka cukier z wanilią 1 ok. 65g 1/2 szklanki mąka pszenna ok. 80g 1/2 szklanki mąka ziemniaczana łyżeczki proszek do pieczenia 2 z 1 5 cytryny skórka z cytryny łyżka sok z cytryny 1 łyżek Majonez Kielecki 5 szczypta sól Instructions Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Przepis na tę babkę jest jednym z tych, które koniecznie musicie wypróbować, nawet jeszcze przed Świętami! :) Cytrynowa babka majonezowa Doskonała cytrynowa babka majonezowa, która z pewnością podbije Wasze kubki smakowe. Mam na myśli przepis na wspaniałą, cytrynową babkę ucieraną z jednym sekretnym i dosyć niespodziewanym składnikiem, który sprawia, że ta zawsze się udaje. Wystudzoną babkę polewamy lukrem (cukrem pudrem zmieszanym z niewielką ilością wody lub soku z cytryny) i dekorujemy dowolnymi dodatkami. Do ubitch białek, stale ubijając, dodajemy pariami cukier,wraz z cukrem z wanilią, a następnie po jednym żółtku. Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczny klimat, w przepisie wykorzystałem majonez, który ze Świętami kojarzy mi się zdecydowanie najbardziej – Majonez Kielecki, o wieloletniej tradycji i jakości, która jest stale doceniania przez konsumentów. Nie ukrywam, że kiedy pierwszy raz przyrządzałem babkę z dodatkiem majonezu, byłem bardzo sceptycznie nastawiony. Przypuszczam, że te propozcycje znacie doskonale, dlatego ja chciałbym Wam zaproponować dzisiaj przepis, który jednocześnie wydawać się może bardzo prosty i klasyczny, ale i zdecydowanie dosyć niekonwencjonalny. Ale w tym czasie na naszym stole nie może przecież zabraknąć również wszelkich słodkości, które umilają każdy świąteczny dzień.