Author: www.cookingforemily.pl Serves: 10 Ingredients CIASTO 250 g mąki pół na pół: pszenna razowa i żytnia razowa 150 g zimnego masła jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany łyżeczka suszonego czosnku po ¼ łyżeczki soli i pieprzu NADZIENIE 1 większa cukinia 1 cebula 2 jajka ½ szklanki śmietany ½ szklanki jogurtu sól, pieprz ½ szklanka startego żółtego sera 100 g łososia SOS: 150 ml gęstego kremowego jogurtu sól, pieprz pół ząbka czosnku starta skóra z połowy cytryny szczypiorek do posypania Instructions Przygotować ciasto: z mąki wymieszanej z solą, pieprzem i czosnkiem oraz z masła wyrobić w rękach kruszonkę. Razowe tarteletki z cukinią i łososiem Drukuj Prep time 30 min Cook time 30 min Total time 1 godzina Małe tarteletki z cukinią i łososiem podane z jogurtowym sosem. Dużą okrągłą formę na tartę albo 10 małych foremek na tarteletki wysmarować masłem i wylepić ciastem ( ciasto uprzednio rozwałkować ale nie jest ono takie zwarte jak z pszenną mąką więc prawdopodobnie trochę się będzie rwało i trzeba będzie je lepić). To kolejny przepis mojej siostry – tarteletki z z cukinią i łososiem podane z jogurtowo-cytrynowym sosem. Tarteletki można podawać na ciepło ale też na zimno z łyżką sosu na wierzchu, posypane szczypiorkiem. Ciasto jest razowe (z pszennej i żytniej mąki razowej) więc znacznie zdrowsze niż -niestety bardzo przeze mnie lubiane-kruche ciasto z białej mąki. Na podpieczony spód układać farsz z cukinii, na to kawałek łososia, zalać kilkoma łyżkami zalewy jogurtowo-śmietanowej i posypać serem żółtym. Ona należy do tych, którym się chce bawić w kuchni ale jeżeli chcecie uniknąć wyklejania małych foremek, a potem ich wykładania folią, farszem, posypywania serem… etc – to oczywiście możecie zrobić jedną dużą tartę ( średnica 28 cm będzie najlepsza). Wszystko to, muszę przyznać dobrze grało: ciasto o czosnkowym posmaku, cukinia z łososiem no i pyszny sos na wierzchu.