Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasteczkowy spód:
ciasteczka bez kremu z 2 dużych (154 g) opakowań ciastek Oreo*
75 g margaryny
2 łyżki mleka
Masa serowa:
30% śmietana 330 ml
500 g serka mascarpone
3 łyżeczki żelatyny
biała czekolada
cukier waniliowy
2 łyżki cukru **
krem z 2 opakowań ciastek oreo
Wierzch ciasta:
listki mięty
bita śmietana w proszku
mleko
1 duża paczka ciastek oreo (154 g)
Rozkruszamy dokładnie wszystkie ciastka (można użyć do tego blendera). Rozpuszczoną margarynę mieszamy z ciastkami i dodajemy 2 łyżki mleka. Ugniatamy spód ciasteczkowy w okrągłej formie. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy 3 łyżeczki żelatyny (musi być dobrze wymieszane i bez gródek) i odstawiamy do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Na garnku z wrzącą wodą ustawiamy metalowe naczynie i wrzucamy tam kostki białej czekolady do rozpuszczenia. Ubijamy śmietanę 30% na sztywną masę. Po ubiciu dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy wszystko na małych obrotach dodając serek mascarpone. Powoli wlewamy rozpuszczoną żelatynę (nie może być gorąca). Ciągle miksując dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Następnie dodajemy krem z ciasteczek oreo. Wylewamy serową masę na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie ubijamy mleko ze śmietaną w proszku (w proporcji podanej na opakowaniu). Nakładamy bitą śmietanę na cały sernik, góra i bok, wyrównujemy całość. Robimy kilka wzorków rękawem cukierniczym, wkładamy połówki ciastek. Resztę ciastek kruszymy i obkładamy boki. Przed podaniem dekorujemy miętą.