Ciasto francuskie nadziewane szpinakiem i kurczakiem :) Pychotka!

Krzysztof
Przekąski
26.08.2013 15:34
Ciasto francuskie nadziewane szpinakiem i kurczakiem :) Pychotka!

Przepis

Składniki:pierś z kurczakaopakowanie ciasta francuskiegoszpinak mrożonyczosnekprzyprawy do marynatyOpis przygotowania:

• Zaczynam od zamarynowania mięsa.

• Do miseczki daję pół szkl oleju 3/4 szkl wody, posiekany por lub cebulkę, łyżeczkę ostre papryki, łyżeczkę słodkiej papryki,przyprawa warzywna np. vegeta, kucharek 3 łyżeczki, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku posiekanego.

• Zanim wrzucę do marynaty piersi dokładnie je myję i odrobinę nacieram przyprawą do kurczaka.

• Zanurzam w marynacie,przykrywam folią spożywczą i odkładam na całą noc do lodówki.

• Przygotowuję szpinak.

• Na rozgrzanym oleju przysmażam krótką chwilę czosnek (uwaga żeby nie zbrązowiał bo będzie gorzki) dodaję szpinak mrożony, doprawiam solą i gotowe.

• Zamarynowane dzień wcześniej piersi osuszam ręcznikiem papierowym kładę na cieście francuski, nacinam kieszonkę i faszeruję szpinakiem a także można dodać plasterek sera i/lub masełko.

• Nacinam boki ciasta francuskiego i plotę warkocza.

• Splecionego warkocza smaruję rozkłóconym jajkiem.

• Wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 35-45 min.