Przepis
Co nam będzie potrzebne:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 250 g mrożonego szpinaku
– 1 łyżka kwaśnej śmietany
– 1 szklanka startego sera
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki serka twarogowego
– sól i pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
– 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie z olejem, dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund, po czym dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy imbir, który nada szpinakowi niesamowity aromat. Podsmażony szpinak odstawiamy, aby przestygł.
Ostudzony szpinak łączymy z serkiem twarogowym, śmietaną i startym serem, dodajemy szczyptę soli i pieprz do smaku.
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kawałków.
Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki.
Za pomocą łyżki wypełniamy kubeczki szpinakowym nadzieniem.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.