Sakiewki ze szpinakiem

Krzysztof
Przekąski
15.04.2014 6:27
Sakiewki ze szpinakiem

Przepis

Co nam będzie potrzebne:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

– 250 g mrożonego szpinaku

– 1 łyżka kwaśnej śmietany

– 1 szklanka startego sera

– 3 ząbki czosnku

– 3 łyżki serka twarogowego

– sól i pieprz do smaku

– 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru

– 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy patelnie z olejem, dodajemy czosnek i smażymy kilka sekund, po czym dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Pod koniec dodajemy imbir, który nada szpinakowi niesamowity aromat. Podsmażony szpinak odstawiamy, aby przestygł.

Ostudzony szpinak łączymy z serkiem twarogowym, śmietaną i startym serem, dodajemy szczyptę soli i pieprz do smaku.

Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 8 kawałków.

Każdy kawałek wkładamy do formy na muffinki.

Za pomocą łyżki wypełniamy kubeczki szpinakowym nadzieniem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zarumieni.