Przepis
Przepis na ciasto szpinakowe
Potrzebne będą:
do przygotowania ciasta: 500 g mąki, 95 ml oliwy z oliwek oraz 210 ml ciepłego białego wina i 2 łyżki soli;
do przygotowania farszu: 350 g gotowanego szpinaku, 370 g sera ricotta, 1 jajko, 100 g sera Grana, sól i pieprz do smaku, bułka tarta.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C. W dużej misce mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy je kilka minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając wcześniej ręcznikiem kuchennym.
Szpinak gotujemy, odsączamy z niego wodę, kroimy nożem, łączymy z serem ricotta i dobrze mieszamy. Dodajemy jajka, mieszamy, łączymy z serem Grana i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie postępujemy zgodnie ze wskazówkami na obrazku :)